Mantık 5. Ünite Soruları 2

Başlatan Lütfiye Demiral, 09 Kasım 2019, 00:42:06

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aşağı git

Lütfiye Demiral

1- Hangisi beş tümel içinde değildir?
A) Cins
B) Ayırım
C) Hassa
D) Adcılık
E) İlinti

2- Ortak vasıflara sahip varlıkların, bu özellikleri dolayısıyla bağlandıkları terim hangisidir?
A) Ayırım
B) Hassa
C) Tür
D) İlinti
E) Cins

3- "Gerçeklikleri aynı olan birçok şeye, bunlar nedir?" diye sorulunca verilecek cevap nedir?
A) İlinti
B) Hassa
C) Tür
D) Adcılık
E) Cins

4- Aristoteles kategoriyi kaç sınıfa ayırır?
A) 4
B) 10
C) 8
D) 7
E) 12

5- Aşağıdakilerden hangisi, Aristotelesin kategorileri arasında yoktur?
A) Nicelik
B) Modalite
C) Mekan
D) Nitelik
E) Durum

6- Özü ile kaim olan şey nedir?
A) Cevher
B) İlinti
C) Hassa
D) Nicelik
E) Etki

7- Varlığı başka şeylere bağlı olana ne denir?
A) Nitelik
B) Nicelik
C) Görelik
D) Durum
E) Mekan

8- "Kesiliyor, kırılıyor" ifadesi neyi belirler?
A) Sahip olma
B) Durum
C) Görelik
D) Edilgi
E) Etki

9- "Kesiyor, kırıyor" ifadesi neyi belirler?
A) Sahip olma
B) Mekan
C) Etki
D) Nitelik
E) Nitelik

10- Kant, kategoriyi kaça ayırır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5

11- Kategorileri varlığa ait gören kimdir?
A) Aristoteles
B) İbn-i Sina
C) Ali Sedat
D) Kant
E) Porphyrios

12- Tümellerin fertlerde mevcut olmakla birlikte zihinde varlıklarını kabul eden görüş hangisidir?
A) Gerçekçilik
B) Adcılık
C) Kavramcılık
D) Hiççilik
E) Cumhuriyetçilik



1-D    2-E    3-C     4-B     5-B     6-A     7-C     8-D     9-C    10-D     11-A     12-C      

Kaynak: https://www.tebyin.com/index.php?topic=3406.0

  • Üniversite: Kocaeli Üniversitesi

Aslı Buyuk

8.ve 9.soru aynı ama cevaplar farkli doğru cevap 9.da .Düzeltelim. Bazen cevapların doğruluğuna bakmadan çalışabiliyoruz emeğinize sağlık allah razı olsun
  • Üniversite: Hiçbiri

Bedriye Doktor

  • Üniversite: Kocaeli Üniversitesi

Ayşe Yaşar

Emeğinize sağlık Allah razı olsun hocam
  • Üniversite: Kocaeli Üniversitesi

Hanife Azak Koü

Allah ilim yolcusu olan hocalarımdan razı olsun
  • Üniversite: Kocaeli İlahiyat Fakültesi

Emine ÖZTÜRK

sıratta yardımcını zolsun amelleriniz
  • Üniversite: Kocaeli İlahiyat Fakültesi

Yukarı git