Mantık 4. Ünite Soruları 2

Başlatan Lütfiye Demiral, 09 Kasım 2019, 00:40:04

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aşağı git

Lütfiye Demiral

1- Klasik mantığın kurucusu kimdir ?
A) Leibniz
B) Aristotales
C) Descartes
D) İbn-i Sina
E) Farabi

2- Klasik mantığın en öenmli konusu hangisidir?
A) Önerme
B) Kavram
C) Tanım
D) Gerçeklik
E) Kıyas

3- "Kavram" ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?
A) Kavramlar tek başına doğru ya da yanlış olamazlar
B) Tek başına inkar ve tasdik özelliği taşımaz
C) Yanlışlık ve doğruluk değerleri kavramlar içindir
D) Sadece zihindeki birşeyin tasavvurudur
E) Tanımda kullanılırlar fakat kendileri bizzat tanım yapamazlar

4-  İslam mantıkçıları kavramların ifadesi için kullanılan vasıflara ne demişlerdir ?
A) Mutabakat
B) İltizam
C) Tazammum
D) Delalet
E) Tanım

5- Aşağıdakılerden hangileri sözlü vaz-i bölümlerindendir ?
1.Tazammum     2. Delalet     3. İltizam  4. Sembol     5. Mutabakat
A) 1,2,3          B) 3,5,2       C) 1,3,4         D) 1,2,3,4      E) Hepsi



6- Zihni olarak bir terimin diğer terimi zorunlu olarak getirmesine ne denir?
A) İltizam     B) Mutabakat     C) Tazammum      D) Çelişik      E) Delalet

7-Ismin kendisini karşılayan bir şeye karşılık olarak konmasına ne denir?
A) İltizam
B) Çelişki
C) Mutabakat
D) Delalet
E) Tazammun

8- Bir şeyin başka bir şeyi ya da şeyleri içermesine ne denir? 
A) Mutabakat
B) Tazammun
C) Delalet
D) Çelişki
E) iltizam

9- Aşağıdakilerden hangisi Tümel kavramdır?
A) Bazı insanlar
B)  Kimi şehirler
C) Hiçbir şehir
D) Bir kısım bölgeler
E) Ankara

10- Aşağıdakilerden hangisi tikel kavramdır?
A) Her kitap
B) Bütün  insanlar
C) Aristotales
D) Bazı kitaplar
E) Her şehir

11- Aşağıdakilerden hangisi Kollektif ve distribütif kavramlara doğru örnek verilmiştir?
A) Meclis, sendika
B) Aile, ordu
C) İşci, insan
D) Asker , işci
E) Ordu, asker

12- olumlu ve olumsuz kavramların ayrımını ilk defa yapan İngiliz mantıklı kimdir?
A) Leibniz
B) Aristotales
C) De Morgan
D) Descartes
E) Farabi

13-  Aşağıdakilerden hangisi kavramların açık seçik olmaları konusunda felsefede önemli bir tartışma konusu başlatmıştır?
A) Descates
B) De Morgan
C) Leibniz
D) Ibn Haldun
E) İbn-i Sina

14- " insan akıllı hayvandır"  önermesi aşağıdakilerden hangi kavrama aittir?
A) İlintisel
B) Mutlak
C) Izafi
D) Gerçeklik
E) Özsel

15- yüklenen kavram yüklendiği şeyin dahil değil ise yani yüklenen kavram ortadan kaldırılınca yüklenilen ortadan kalkmıyorsa böyle kavrama ne denir?
A) Özsel
B) İlintisel
C) Mutlal
D) İzafi
E) Kimlik

16- Bir başka nesnenin varlığına ihtiyaç duymadan bir nesneye işaret eden kavrama ne denir?
A) özsel
B) kimlil
C) ilintisel
D) izafi
E) mutlak

17- Bir kimseye çocuğu olmadan "Baba" denmez Öyleyse "Baba" aşağıdaki hangi kavramla ifade edilir?
A) özsel
B) ilintisel
C) mutlal
D) izafi
E) somut

18- "insan" ve "Gülen" kavramları arasında hangi ilişki vardır?
A) ayrıklık
B) Eşitlik
C) İçlem
D) Eksik girişimlilik
E) Tam girişimlilik

19- "insan" ve "at" kavramları arasında hangi ilişki vardır?
A) Eşitlik
B) Ayrıklık
C) İçlem
D) Eksik girişimlilik
E) Tam girişimlilik

20- A şağıdakilerden hangileri iki kavram arasında bulunabilir?
1. Eşitlik    
2. Ayrıklık  
3. Tam girişimlilik
4. Eksik girişimlilik
A) 1,2
B) 1,3
C) 4,2
D) 3,4
E) 1,2,3,4


1-B   2-E   3-C   4-D   5-C   6-A   7-C   8-B   9-C   10-D   11-E   12- C   13-A   14-E   15-B   16-E    17-D   18-B 19-B    20-E

Kaynak: https://www.tebyin.com/index.php?topic=3405.0

  • Üniversite: Kocaeli Üniversitesi

Emine ÖZTÜRK

5. soru kafamı karıştırdı.... allah razı olsn faydalı oldu
  • Üniversite: Kocaeli İlahiyat Fakültesi

bahtışen hacakKOÜ

Teşekkür ederim bu sorularıpaylaştıgınız için.

Yukarı git